My CMS

Bingedenken

05bZoef, alweer een week/ maand/ jaar op. Jee, wat vliegt de tijd. En er komt nog veel meer aan. Hoe hou je het allemaal bij?

Nooit eerder hadden we zoveel informatie tot onze beschikking. Nooit eerder was de keuzevrijheid zo enorm. Twee klikken op Spotify en het hele oeuvre van The Assiocates met de prachtige stem van de veel te vroeg overleden Billy MacKenzie (1948 – 1997). Een compleet seizoen van een televisieserie fiets je er in een avondje of drie door. Alsof de zomer een zondag is, de herfst een dinsdag, winter op donderdag en lente op vrijdagavond. Een buitenlands beleid in 40 karakters en twee tweetstorms tot je nemen. Alle dames uit de buurt handig in een Telegramgroup gerangschikt naar bereidwilligheid of onbeschaamdheid. Alle mannen met begerige blikken in de wijk handig met naam en toenaam ontsloten op Facebook. Elk uur, elke minuut is er wel een nieuw stukje werkelijkheid te ontdekken waar je je opnieuw toe kunt verhouden. Waar je wat van moet vinden, of beslist iets mee doen – of juist niet. Dit is een tijd van overvloed. Van bingedrinken, bingekijken, bingegenieten. Het grote bingen.

Het moderne leven is haastig, oude zekerheden raken verloren voor nieuwe waarheden, die elkaar steeds sneller opvolgen. Mensen zijn gedwongen om zich in korte tijd en onder hoge druk aan steeds nieuwe omstandigheden en ideeën aan te passen. Niet iedereen beschikt over de daarvoor vereiste geestelijke rekbaarheid, maar er is geen ontkomen aan. De rust van vroeger keert niet meer terug, we zullen ons aan een situatie van voortdurende veranderingen moeten leren aanpassen. Wat men moet zien te verwerven is niet langer een evenwichtige rust, maar een evenwichtige beweging.

Herkenbaar, dit citaat uit 1907? De Leidse hoogleraar Jelgersma zei het in zijn openingstoespraak voor het eerste internationale congres voor Psychiatrie, Neurologie, Psychologie en Geestelijke Gezondheidszorg in Amsterdam. Snelle tijden zijn van alle tijden. Hoe beheers je de snelle wereld, in plaats van de snelle wereld jou, met het laatste grammetje tijd dat nog niet belegd/ besteed/ uitgegeven/ gereserveerd/ verklungeld/ doodgepland is.

Natuurlijk weten we allemaal best hoe je dat doet. Hoe je koren van kaf scheidt, hoe je voorkomt dat de wereld met je op de loop gaat. Om dat gevoel te voorkomen dat je overspoeld wordt. Dat je oud wordt. Of nog te jong bent. Dat je te weinig weet. Dat je niet opschiet. Of juist te hard gaat. Tijd nemen om dat alles op je in te laten werken. Tijd nemen om te overwegen wat het je allemaal waard is. Tijd om tijdig te weten of het de bestede tijd wel waard is. Bingereflectie. Doe eens niets en laat dat lekker inwerken. BIngeniksen. BIngehangen. Of gewoon zien waar het schip strandt. Dat kan ook.

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *