My CMS

Drones boven het schoolplein

06Wat zou dat een prachtig begin zijn van het Koningschap: Willem-Alexander die op 30 april aankondigt dat hij een eind maakt aan het fenomeen Pleinwacht. Beste docenten, nooit meer Rotweer & Harde wind trotseren omdat iemand nu eenmaal in de pauzes moet controleren wat die belhamels uitspoken. Dit is immers 2013: we hebben de technologie voor een nieuw tijdperk. Vanaf nu houden drones het wel & wee van onze jeugd in de gaten. Doe gerust nog een bakkie, meester. Het komende kwartier blijven we lekker bij de kachel.

Vorige maand maakte het kabinet bekend dat er met regelmaat drones boven Nederland worden ingezet voor speurwerk naar allerhande politiezaken. We schijnen 75 van die vliegmachientjes te hebben (van het type Raven) die met dag- en nachtcamera’s op pad zijn. Politie leent ze van Defensie om hennepplantages en vermiste personen op te sporen, en voor grote evenementen. Weleens een pauze op een 6x gefuseerde school meegemaakt? Als dat geen groot evenement is, eet ik mijn onderwijs-app op! Een nieuwe groeimarkt dient zich aan, om zonder personeelskosten het schoolplein drugs-, pest- en vandalismevrij te krijgen. Een centraal controlcentrum verdient zich in no time terug met uitgespaarde reparaties en afnemende schooluitval.

Wat nou? Fronst daar iemand z’n wenkbrauwen? Kom zeg: bedenk eens hoeveel mooier bijvoorbeeld al die ROC entrees worden als we daar toegangspoortjes, pasjessysteem, camera’s en security officers weghalen. Drones met een link naar de schooladministratie kunnen dat beter en vriendelijker signaleren dan wij. Hoppa, tel uit je winst!

En niet gelijk weer die privacy blahblah erbij slepen graag. Onderwijs loopt altijd achter de feiten aan wat betreft nieuwe trends, dus laten we deze kans om eens voorop te lopen nu niet voorbijgaan. Want binnen korte tijd vindt niemand deze gedachte vreemd. Het verschijnsel lifelogging neemt immers hand over hand toe. Met actioncam om het hoofd, dashboardcamera in de auto, en always-on audorecording op de iPhone leggen steeds meer mensen steeds grotere stukken van hun leven realtime vast. Camera’s op de doellijn elimineren straks twijfel over de geldigheid van een doelpunt. Over een paar jaar hoor je geen hond meer over een vlootje Ravendrones meer of minder.

De uitgespaarde tijd is qualitytime voor de docent, waarin hij iets extra aan voorbereiding en studie kan doen, kan mediteren en mijmeren, of zich sociaal met collega’s verhouden. Win-win. Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog hoeven soldaten inmiddels het echte slagveld niet meer op. Het zou toch mooi zijn als honderd jaar na Jac. Thijsse ook de leerkracht van nu zomaar tijd krijgt om nieuwe Naardermeers te ontdekken. Liever een Raaf in de keuken dan Politieman op het Plein.

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *