My CMS

Overleeft de muis?

10Zag u het destijds, in 1998?
Minister-president Wim Kok die -op tv, voor miljoenen kijkers- onhandig hannest met een computermuis. Zo’n ding had hij duidelijk niet eerder in handen gehad. Onze premier zag er een afstandsbediening in en richtte de muis op het scherm, zonder succes. Een 11-jarig meisje deed hem voor hoe het wel moest.

Een boeiende momentopname, dus des te opmerkelijk dat het Instituut voor Beeld en Geluid het filmpje al jaren niet meer beschikbaar stelt. Pure geschiedvervalsing, ontstaan uit een soort medeleven voor de premier, dat volkomen onnodig is. Want Wim Kok was zijn tijd natuurlijk ver vooruit. Na stadia van touch, pinch, swipe en point wordt er nu hard gewerkt aan apparaatloze navigatie, door het herkennen van gebaren en aanwijzingen. Decisionmaker Kok toonde zich weliswaar overvallen door de aanwezigheid van zo’n nieuw concept, maar hij leerde snel bij. Een paar maanden later was hij op bezoek bij ‘Het Schoolplein’, een onderwijsportal voor de basisscholen Zwolle, waar hij de muis al rond schoof als een ware routinier: check de foto. Als ontwerper van de ‘Schoolplein’ website (linksonder in beeld) zag ik met eigen ogen hoe superkort de adoptietijd van nieuwe technologie is. Niet het gestuntel maakt indruk, maar de snelheid waarmee we iets nieuws oppikken. Vandaag nog aha; morgen kun je haast niet meer zonder.

Deze week overleed de vader van de computermuis, Douglas Engelbart, de Walt Disney van het computertijdperk. Met Steamboat Willy liet Disney voor het eerst beeld en geluid in een tekenfilm synchroon lopen. Nog steeds is het verbluffend om te zien hoe Micky Mouse met speels gemak de levende inventaris van zijn pakboot omzet in muziek. Een groot succes, dat de animatiewereld op de kaart zette en Disney een stroom Oscars bracht. Net zoals Steamboat Willy, was Engelbart’s uitvinding een succes, dat zorgde voor een stroom navolgers: 3d-muizen, joysticks, trackballs, paddles, joypads, presenters, remotes en nunchucks. En ondanks alle veranderingen en nieuwe vormen is de muis ‘still going strong’, een vast onderdeel van de computer. Bewezen bruikbaarheid die inmiddels zelfs papa Engelbart overleefde.

Het muisje van Engelbart kreeg aldus een behoorlijk staartje, waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht is. Net zoals die oerfilm van Disney overigens, want vorige maand ging ‘Get a horse’in premiere, een Disney tekenfilm die ouderwets in 2D gemaakt is, en die met CGI technieken de juiste look& feel van 1928 kreeg. Zelfs de stem van Walt Disney wordt erin gebruikt. Ouderwetse kwaliteit in een moderne jas, heerlijk. Die film zou ik best eens samen met onze oud-premier willen bekijken, onderwijl mijmerend over de zegeningen van onze tijd.
Wim, zoek jij het videokanaal even op?

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *