My CMS

Uw kinderen lopen gevaar!

12Kijk uit! Let op! U bent gewaarschuwd! Een ernstig gevaar bedreigt onze kinderen. We zijn er nog net op tijd bij, we kunnen nu nog wat ondernemen. Nog is niet alles verloren.

Het grootste gevaar in de zomertijd is niet verdrinking of uitdroging. Het grootste gevaar voor onze geestelijke gezondheid is de abrupte val van een immense komkommer op ons hoofd. In deze zomer van 2013 is de komkommer geen poema of wurgslang, maar de jongere die al gamend een kromme gameboyrug ontwikkelt. Specialisten trekken aan de bel, het aantal waarnemingen stapelt zich op. Steeds meer omwonenden getuigen ervan dat veelvuldig gebruik van iPad, smartphone en iPod negatief uitwerkt op dat kwetsbare jongerenruggetje in de groei. Kromgebogen over de appjes krijgt de jongste generatie al snel de rugproblemen van oude mensen.

Mooi is dat. Hebben we eindelijk apparaten die je horizon verleggen, talloze vaardigheden oefenen, eenvoudig te bedienen zijn, en daarbij ook nog eens uitdagend en entertainend, staan daar ineens weer de cultuurpessimisten op die het feestje komen verpesten. Onderzoek in de strijd gegooid, naast de rugspieren lijden ook de benen in stilte, het bekken komt in de verkeerde stand te staan en nog veel meer. Hou toch op.

Zelfs stevige drinkers weten inmiddels dat je alles met mate moet doen, anders is niks goed. Zelfs water is gevaarlijk. Laten we ons daardoor de zegeningen van moderne technologie afpakken dan? Dat eeuwige gebangmaak over zaken waar altijd wel een clubje mensen bij te vinden is die vermanend het nietsdoen predikt: lezen in het donker is slecht voor je ogen, van masturberen word je doof, televisie maakt je dom, spelletjes maken een gewelddadig beest van je, van bijbels overschrijven krijg je schrijfkramp. Dat laatste is waar natuurlijk, maar stamt niet voor niets uit een tijd waarin jezelf doodwerken voor de almachtige nog als positieve grondhouding werd beschouwd.

Alles met mate. Natuurlijk is het niet goed als je 12 uur per dag iets doet in dezelfde houding. Dat geldt toch gewoon voor alles? Is dat dan een reden om juist over het gamen aan de bel te trekken? Lijkt me niet. Van dat soort gezeur krijgen jongeren geen bochel, maar ik wel een punthoofd. Dus als uw koter straks naast u staat te dreutelen en verveelt prevelt “keneggens zin in “, zou ik zeker niet aarzelen. Pak dan die prachtige tablet, start een mooie game-app op die motoriek, inzicht en reactievermogen oefent en wees stellig: “Gamen, kreng.”

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *