My CMS

Lees dit niet. Stop. Ga iets anders doen.

15Ho nou! Niet doen. Ik zei toch, lees dit niet en ga wat anders doen. Eigenwijs mormel.

Social Media als dit horen voorzien te zijn van een waarschuwingssticker: DIT MEDIUM BRENGT U EN ANDEREN RONDOM OM U ERNSTIGE SCHADE TOE. Dat heb ik niet van mezelf, dat heb ik van deskundigen die direct een pakkende naam aan het gevaar koppelden: socialbesitas. Social media blijken namelijk absoluut geen bijdrage te zijn om blijer mens te worden.

Het boek ‘Socialbesitas’ werpt nieuw licht op de negatieve bijverschijnselen van social media. Zo laten we ons er teveel door afleiden, waardoor we minder presteren. We lopen kans op permanente identiteitsbeschadiging door alles wat er van ons op social media bewaard wordt. Een walhalla voor cyberpesters, terwijl digitale kinderlokkers er honderden onschuldige zieltjes weten te verleiden.

Leest u hier nog steeds, ondanks mijn waarschuwing? Heel tricky van u. Door overmatig gebruik van social media loopt u het risico ernstig depressief te worden, social media autist, wereldvreemde weirdo of misschien wel alledrie tegelijk. Zijn we eindelijk van MSN af, blijkt de infectie veel ernstiger, en een veel groter gebied te infecteren dan we ooit konden vermoeden. Elke tweet en blogpost zou een bijsluiter moeten hebben.

Ongetwijfeld worstelen veel mensen met de voor- en nadelen van modern mediagebruik. Bij al die ontwikkelingen moeten we telkens opnieuw onderzoeken en ervaren hoe iets zinvol gebruikt wordt, en wanneer de overkill toeslaat. Persoonlijk denk ik dat we nog ver weg van die kritische grens zijn. Ook voor de komst van social media consumeerden we al een veelvoud van de hoeveelheid informatie vergeleken met onze voorouders de neanderthalers en vroeg-middeleeuwers. Die toename maakte ons niet per se dikker, dommer en slomer – integendeel. Slimmer met informatie omgaan, de goede momenten voor interactie kiezen, media wegen op zeggingskracht en bereik: we leren het elke dag beter door ermee te oefenen, erover uit te wisselen, door het te doen.

Overspannen verwachtingen en groeistuipen zijn een dankbare voedingsbodem voor het zaad van de twijfel. De positieve effecten van social media kunnen gemakkelijk in een ander daglicht komen te staan, wanneer nieuwe nadelen al te nadrukkelijk in de spotlight worden gezet. Maar ook een gewoon keukenmes, een fiets of een voetbal kunnen gevaarlijk zijn als ze verkeerd worden gebruikt. Dat is nog geen reden om te stoppen met koken, fietsen of voetballen, gelukkig.

Toch wil ik geen risico lopen. Niet op beschadiging van mezelf, maar op een claim van u.
Daarom het volgende: U betreedt dit blog op eigen risico. Succesvolle blogervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor toename van uw inzicht.

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *