My CMS

Voor galg en rad.

kindMijn vader zoop, net als zijn vader voor hem. In onze hele volkswijk scoort niemand hoger dan 80 bij een iq-test en alleen oom Barrie kent commercieel succes – met de handel in koper van vage herkomst. Waarom zou je duur onderwijs bieden aan mensen aan wie het allemaal  niet besteed is? Boter aan de galg smeren, voor wie voor galg en rad opgroeit.

Scholen zijn duur, met al die docenten, voorzieningen en een veelvoud aan kansen om door, zij en in te stromen. Alsof iedereen gelijk is, staan de deuren open om het te proberen, en besteedt de samenleving miljarden om kansen te creëren voor iedereen, terwijl we best weten dat het aan een grote groep niet besteed is. In de reclame zeggen ze dan: de helft van je budget is weggegooid geld, alleen we weten niet welke helft.

Inmiddels weten we best welke helft leerlingen onze samenleving op onnodige kosten jaagt. Maak een match van iemands DNA, land van herkomst, omgevingsfactoren en familiegeschiedenis en je kunt zo aangeven dat die twee jaar ROC verspild geld is. In plaats daarvan kun je ze beter attent maken op het belang van de allergoedkoopste ziektekostenverzekering, of een voordelige lening voor die gitzwarte BMW. Dat soort mensen valt nu eenmaal vaak op dat soort auto.

Het is een taboe dat niet meer haalbaar is in deze tijden van schaarste en eigen verantwoordelijkheid. Zadel de kneuzen van de toekomst toch niet op met die zinloze tijdsbesteding aan nooit af te ronden opleidingen. Laat ze al op jonge leeftijd weten dat de kans op maatschappelijk succes voor hen niet groot is, zodat ze later niet teleurgesteld of gefrustreerd raken, en op tijd een meer praktische richting kunnen kiezen, of emigreren. Dat brengt duidelijkheid, die ons niet onnodig op kosten jaagt, en hen zo snel mogelijk een realistisch perspectief geeft.

Met Big Data is zoiets goed mogelijk, door zorgvuldig gegevens met elkaar te combineren om iemand een maatwerk toekomstadvies te geven dat echt hout snijdt, in plaats van goedbedoeld egalitair geld smijten. Niet alle kinderen zijn geschikt voor topfuncties. Niet in elk brein huist  een Einstein. Verspil geen dure middelen om mensen ergens te krijgen waar ze toch niet kunnen en willen zijn. Ook het minder fraaie werk moet nu eenmaal gedaan worden. Je kunt altijd nog bij Albert Heijn achter de kassa. Of bankier worden bij ING.

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *