My CMS

Bedankt, Pen. Tot ziens.

14penbGoed nieuws! In Finland krijgen ze straks extra lessen tekenen en handvaardigheid. Om de fijne motoriek beter te ontwikkelen. Waar iets bijkomt, moet natuurlijk wat wijken. In dit geval: leren schrijven met een pen. Dat hoeft volgens de Finnen niet meer.

Finland is al jaren een schoolvoorbeeld waar veel westerse landen zich aan spiegelen. Uitstekende resultaten, hoog op de ranglijst van meest innovatieve landen. Logisch dat ze juist daar eerder dan wij inzien dat het leren schrijven met een pen een aap noot mies plankje is, niet echt van deze tijd. We typen immers met soft keyboards en duimpjes, of swipen de woorden bij elkaar. Ach ja, wanneer was de SRV-man voor het laatst bij u aan de deur? Wanneer vulde u voor het laatst een overschrijfkaart in voor de bank? En nu is het dus de beurt aan de pen. Dat machtige zwaard van weleer.

Zullen we voor de verandering eens niet in de automatische weerstand schieten? Geen achterhoedegevecht met discussies over verloren cultuur, ondergang van het avondland, ruiters van de apocalypse en zo, maar de blik eens recht fier vooruit? Resolute stappen? Als de pen dan toch doodverklaard wordt (God hebbe haar ziel) , dan moeten we de taal die we ermee gecreëerd hebben zo snel mogelijk aanpassen aan de actualiteit.

Ik heb even voor u een Googletje gedaan, en kom op 6 uitdrukkingen met het woord ‘pen’ die aan een update toe zijn. Mag ik de volgende wijzigingen voorstellen:
Het tablet is machtiger dan het zwaard.
In de smartphone klimmen.
Naar de app grijpen.
Iemand het mobiel op de neus zetten.
Een scherpe handheld hebben.
Met geen iPhone te beschrijven.

En aangezien het schrijven zelf straks wellicht geen activiteit meer is die exclusief buiten het digitale notitieproces zal bestaan, moeten we ‘schrijven’ zelf misschien ook actualiseren. Wat dacht u van:

Wie swipet die blijft.
Bookmark dat maar op je buik.
Je niet de wet laten voorspammen.
Met hem kan ik echt lezen en browsen.
Het is niet om over naar huis te mailen.

Nog een paar nachtjes slapen, dan horen we op de Efteling Holle Bolle Gijs 2.0:
‘Media hier. Media hier.’ Wat zullen we die eens door de strot duwen?

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *