My CMS

Doe het goed, doe niets

10aVan hot naar her, volle agenda, strakke schema’s en dreigende deadlines. Druk. Druk. Druk.

Iedereen weet best dat daar een grens aan zit. Dat zoveel druk slecht voor je is. Voor je gezondheid, maar vooral voor het werk zelf. Meer willen doen betekent dat je minder beweeglijk bent en slechter inspeelt op de onverwachte kansen en obstakels die gegarandeerd altijd een keer voor de bumper springen. Het is goed om regelmatig niets te doen en de geest helemaal leeg te maken. Neuspeutertijd, zoals een oud-collega van me dat noemt. Lummelen. Je professioneel vervelen. Ook dat kun je plannen.

Ledigheid geniet geen bijzonder hoge waardering in onze dynamische 24-7 samenleving. We besteden liever veel te veel tijd aan het plannen van zaken, in de hoop daarmee efficiënter te werken. Veel minder rendabel, weet timecoach Elizabeth Grace Saunders. Geen enkel plan is immuun voor de grillige virussen van toeval en lot. Teveel planning levert bovendien als risico op dat je vast gaat zitten in je plan. Stress, tunnelvisie, teleurstelling. Wie geen tijd heeft om niks te doen komt zichzelf vroeg of laat tegen. Saunders weet hoe je dat voorkomt.

In haar boek ‘How to invest your time like money’ heeft ze een hele rij tips voor ons die zich fijn in een enkele zin laten samenvatten. Omdat de meeste mensen maximaal 70% van hun voorgenomen plannen kunnen realiseren, moet je goed weten wat het belangrijkste doel is waar je naar streeft, zodat je op voorziene en onvoorziene ontwikkelingen flexibel kunt reageren om daar gericht op te kunnen bijstellen, zonder alle puntjes op de i te willen zetten en er je levenswerk van te maken. Een soort standvastige luchtigheid die tijd in je werkzaamheden blaast, als de lucht in je longen. Wie zo een frisse neus haalt in het eigen werk, schept ruimte om goed om je heen te kunnen kijken en je te laten inspireren door alles wat niet direct met je plan te maken heeft. Grote kans dat dat inspirerend en ontspannend tegelijk werkt. Helga Drummond (professor of Decision Sciences, London) stelt zelfs dat inactiviteit soms de hoogste vorm van actie kan zijn.

Veel mensen zullen moeite hebben om professioneel nietsdoen bij zichzelf te herkennen. Gelukkig zijn er veel andere termen voor die deze moderne competentie goed dekken: flierefluiten, lapzwansen, luilakken, luieren, rondhangen, slampampen, duimendraaien, wat klooien, luieren, lanterfanten, weinig uitspoken, nietsdoen, niksen, rondhangen, tijd verdoen. Betrap je jezelf op één van deze activiteiten: goed bezig. Nietsdoen is niet alleen best lekker, maar het is ook een perfecte training om te zorgen voor een strak sixpack in je hoofd.

LINKS

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *