Never a dull moment
We leven in een dynamische wereld, met nieuwe technologie die nieuwe kansen schept voor de invulling van ons werk en ons leven. Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Niet elk nieuw gereedschap is zo goed als het belooft.
Onderwijs, kunst, overheid en bedrijfsleven zijn behoorlijk in beweging als gevolg van digitalisering, e-cultuur, de informatiesamenleving – geef het beestje maar een naam. Ronkende ict-beloftes, die vaak inslaan als een bom door de geweldige perspectieven die plots opdoemen. Beloftes, die tegelijkertijd zorgen voor onrust, omdat er nog zo weinig ervaring is met de werkelijke kwaliteit en competentie.
Onze tijd, nieuwe media, de blik vooruit.
Daarover gaat het hier. Gespreksstof genoeg.
==========================================================================
Gespreksstof is de blog van Ben Kamphuis, MEd.
consultant nieuwe media:
“In mijn werk zet ik me voor de volle 50 % in.”
Goed gereedschap is het halve werk.
Dan hou je dus de helft van je tijd over voor andere zaken. Om de puntjes op de i te zetten. Om verder te kijken dan je neus lang is. Om na te denken over waar je naartoe wilt, waarom, en wat je daarvoor nodig hebt. Om je te ontwikkelen.
Door mijn ervaring met digitalisering in kunst en onderwijs weet ik inmiddels dat het nieuwe gereedschap zich niet zomaar 1, 2, 3 laat bedwingen. ‘Digitaal is vaak een probleem, in plaats van een uitkomst’. Goed luisteren naar de vraag, kijken naar de context waarvoor een oplossing gezocht wordt, en dan stap voor stap de beweging maken.
Digitaal is mooi gereedschap, maar voordat het de helft van onze werktijd heeft overgenomen, wil het toch echt 100 % aandacht.
foto: Martin Bosker – Slightly Tilted
Training en presentatie, o.a.
- Het Oudere Brein. Wat houdt veroudering eigenlijk in? Hoe blijf je bij de les?
- Een verborgen parel. Mediakunst en creativiteitsontwikkeling, de gouden combinatie.
- Het Puberbrein. Wat beweegt pubers? Hoe breng je ze in beweging?