My CMS

Een college in je broekzak

pocket-projector2Weet u wat een beamer is?
Vast wel: dat is namelijk iemand die iets bevestigt, als in ‘Hij beaamt dat het waar is wat ik zeg.” Ok, ok, sorry, flauw grapje. Toch blijft het leuk om te zien dat een woord ineens een heel andere betekenis kan krijgen, zoals kinderen op de basisschool nu soms ‘app en vloed’ schrijven bij een dictee. Opmerkelijk in dit geval is, dat het engels klinkende beamer helemaal niet bestaat in het engels, daar heet het een projector. Taal is een levend fenomeen, waaraan nieuwe takken ontspruiten, oude afsterven en bestaande van vorm veranderen.

Ook de beamer – eh… projector dus – maakt een ontwikkeling door, net zoals het woord zelf. Vijftien jaar geleden waren het nog logge zware bakbeesten waarvan de dure lamp stuk ging als je hem zomaar uitzette. Vijf jaar later waren het handzame kastjes geworden, die je zo op een bankje zette om een ademloze menigte studenten te trakteren op multimedia: bewegende beelden, internet, aanschouwelijk onderwijs. Prachtig (behalve dat ze een gewild doelwit waren van collegezalen afstruinende pickpockets).

Sinds een jaar of twee is er weer wat veranderd. Het handzame kastje kent inmiddels een slimline nazaat in de vorm van de Pocket Projector. Een wireless supercompact projectortje waarmee je beeld projecteert waar je staat: op de gang, in de parkeergarage, naast de koffieshop. Nu nog beperkt wat betreft lichtopbrengst en accuduur, maar sta er eens even bij stil wat het betekent als dat projectortje een paar slagen doorontwikkeling achter zich heeft. Sommige types hebben nu al cardreaders, of een directe verbinding met internet of server. Het maakt voor een groot deel het schoolgebouw overbodig.

Daar waar je nu nog groepen moet verzamelen op een centraal punt om je video of Powerpoint te tonen, kun je dat straks overal. Vijf stagiairs op de bouwplaats ter plekke informatie over typen funderingen laten zien. Tijdens een mooie boswandeling de ontwikkeling van het landschap op een dikke eik projecteren. Twee leerlingmonteurs voor wie je het vervangen van de distributieriem in de geopende motorkap afdraait. Met een pocket projector heb je zomaar multimedia colleges in je broekzak, dat je op verwachte en onverwachte momenten kunt inzetten als je iets wilt verduidelijken voor meer dan 1 of 2 personen. De Pocket Projector maakt zo van de hele wereld een leslokaal. Nu nog wat oplaadbomen in het bos.

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *