My CMS

In één minuut alles weten

10bIn zestig seconden volledig op de hoogte. Weten hoe iets werkt, waar het om draait en wat er absoluut relevant is om te weten. Er is een eenvoudige manier om zoiets voor elkaar te boksen. Vraag iemand er een filmpje van 1 minuut over te maken.

Minder is meer. Het is fascinerend om in 60 seconden te zien hoe je iets maakt, waarom het zo moet, en wat het resultaat is. De tijdslimiet dicteert dat mensen schiften, selecteren, schrappen en proppen. Zo hou je alleen de essentie over. Kill your darlings. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister. Schrijven is schrappen.

Mooie voorbeelden zien? Check de inzendingen van de wedstrijd ARTtube, het online videokanaal van musea uit Nederland en België. Professionals en amateurs werd gevraagd in beeld te brengen hoe ze kunst maken. Hoe verloopt het maakproces? Wat inspireert je? Wie zijn je voorbeelden of idolen? Ga je vernieuwend met materiaal om? De opbrengst is heerlijk. Kunstenaars die staal lassen, verf smijten en papier knippen. We zien hoe ze klei hun wil opleggen, de ezel te lijf gaan met paletmes en de poes voor inspiratie erbij slepen. Met daaronder soms cryptisch commentaar dat drijfveren toelicht, puntige toelichtingen bij de gebruikte techniek, of soundtracks van cameraclicks en omgevingsgeluid. Wonderlijk om te zien hoe het de één lukt om binnen een minuut een serene sfeer op te roepen dat iets van een precair makersgevoel onthult, terwijl de ander je in diezelfde minuut murw krijgt met een pandemonium van split-screens, beeldwisselingen en beukende muziek.

Wat elke film ook vertelt: na een minuut is het kunstwerk verklaard, de techniek toegelicht, de inspiratie in beeld gebracht en het punt gemaakt. Fantastische mini-portretten met een schrijver die ‘kwetsbaarheid herkent en deze reveleert’, het heerlijke millimeterwerk van Woefoep’s knipkunst, de verbaasde publieksreacties over theater in de openbare ruimte:’Kunst? Waarom moet dat hier gebeuren?” en de oerdrift van een groep wilde schilders: ‘I just felt this piece!”.

De videotechniek zelf is allang geen probleem meer, te zien aan de subtiele shots en montage, de timelapses, pixelation, timeshifting en GoPro camera’s. Dat betekent dat ARTtube zomaar 140 makersjuweeltjes te bieden heeft, waarin niet alleen de splinters en de verf van het scherm spatten, maar ook het plezier van zelf iets maken. Na die minuut heb je als kijker niet alleen een goed beeld, maar er zelf ook zin in gekregen.

Aan de slag dus… het grootste deel van de dag staat nog open!

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *