My CMS

Hoor eens hier: word toch bankier

04bankerDat was het dan. Het doek is gevallen.
Old school bankiers hebben afgedaan. Geen beroep is de laatste paar jaren zo gedevalueerd als dat van bankier. Geminacht door allen, onbegrepen door de wereld, louter nog erkenning in een eigen kringetje van wereldvreemde bonusjagers. Mooi. Er is dus ruimte voor iets nieuws.

Ooit was het respectabel om met het geld van de gemeenschap zaken mogelijk te maken waar iedereen beter van werd: ondernemer, spaarder, geldlener, geldverstrekker en de gemeenschap zelf. Maar de status van bankier is anno nu haast nog lager dan van een vmbo-docent. Dat heeft hij volledig aan zichzelf te danken: het gesjoemel met Libor-affaire, de ondoorzichtige derivatenhandel, het bonuspoker. In een hoorzitting bij de Tweede Kamer verontschuldigde de ABN Amro-topman zich met droge ogen als ware hij zelf slachtoffer: “Het is de markt, mijnheer. Daar moet je nu eenmaal in meegaan.”
Zoveel macht, zo weinig body. Een eigen universum.

Wat een uitdaging met perspectief, om dat beroep eens van nieuw elan te voorzien. Afstappen van dat eeuwige excuus dat de financiële wereld gedwongen is tot marktconform handelen, alsof de economie een natuurwet is, en de mensen die daar werken een kudde schapen die gedwee de Tien Geboden van de Beursgod dienen te volgen. Wat een gigantisch braakliggend terrein voor financiële deskundigen die een eigentijdser geluid durven laten horen. Jonge, enthousiaste ondernemers en vernieuwers die het Grote Geld weer durven te koppelen aan moraal en ethiek. Die er genoegen in scheppen iets zinvols te doen met de machtige middelen die ze tot hun beschikking hebben. Die achterhaalde materiële statussymbolen van krijtstreep, Rolex en Audi RS6 durven in te ruilen voor de immateriële bevrediging van resultaten rond millenniumdoelstellingen, maker movement en nieuw economisch elan. Visionairs en gamechangers, hier ligt je kans.

Wil je echt iets onderscheidends doen? Zoek je een sector waar baanbrekend werk valt te verrichten? Word bankier. In de wereld van het grote geld kun je pas echt verschil maken. Een sector die smacht naar nieuwe inzichten, een andere houding, een frisse insteek. Breng de M van Moraal terug in het vak. Ethiek & Economie, Moraal & Management. Een gouden combinatie waarmee je de Lennon & McCartney kunt worden van een volgend beursdecennium, de Cruyff & Keizer van valutahandel, beleggingen en geldkraan. Een combinatie die zowel aangever als inkopper kan zijn, om op grote schaal echt iets wezenlijks te verrichten. Wie pakt die handschoen op? Wie combineert sociaal engagement en innovatief economisch perspectief tot het nieuwe fundament van onze tijd?

Dus graag wil ik bij deze iedereen die nog nadenkt over wat hij/zij later wil worden, of die overweegt van richting te veranderen, van harte aanbevelen om serieus na te denken over het beroep van bankier. Hier kun je pas verschil maken. Bevrijd ons van die bloedeloze ego-meute. Behoed ons voor de volgende crisis, neem het heft in handen. Schop tegen al die heilige huisjes tot ze weer een geweten hebben. Weg met ‘de markt’ als eeuwig excuus voor starre bezadigdheid. Het is tijd voor een omwenteling, een revolutie, voor een Economisch Manifest van de 21e eeuw:
Would-be bankiers aller landen, verenigt U! Jaag dat spook uit Europa!

LINKS

  • ‘Dit kan niet waar zijn’. Joris Luyendijk dook twee jaar in de financiële wereld. Zijn boek legt de schokkende werkelijkheid bloot.
  • The Money Trap: hoe banken de wereld controleren met behulp van schuld.
  • Revolutie! Karl Marx deed al wat voorwerk met zijn Communistisch Manifest. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *