My CMS

De draad van het verhaal

spinWat is de beste uitvinding aller tijden? ‘Het vuur’ wordt dan veel genoemd. Of het watercloset. Geweldige vondsten die zeker hun steentje bijdroegen aan wat we Hier & Nu zijn. Voor onze kennissamenleving is de ontwikkeling van taal natuurlijk de Nummer-1 Hit. Spraak en taal, waarmee we persoonlijke ervaringen en inzichten kunnen over-dragen, waarmee een collectief bewustzijn ontstaat. Weten wat een ander weet. Kunnen denken met andermans gedachten. Taal, software van het brein.

Maar om te kunnen praten is het handig om eerst en vooral in leven te blijven. De Britse textielhistorica Elizabeth Wayland Barber noemt daarom een opmerkelijke uitvinding die aan de basis staat van de ontwikkeling van de mens: de draad. De slimme vondst om vezels in elkaar te draaien tot een snoer dat nieuwe vondsten mogelijk maakt: vislijn, touw, riemen, pezen van bogen, stoffen en natuurlijk kleding. Draad als middel om dat alles letterlijk aan elkaar te knopen, zoals taal het gedachtengoed van mensen aan elkaar knoopt.

Het maken van draden is een simpele vondst, met grote gevolgen.
Daar ligt een opmerkelijke overeenkomst met taal. Net als draden verbindt taal onze gedachten tot een nieuw, samenhangend geheel. Niemand die dat ambacht beter beheerst dan een spin doctor. De kunst van het zo verweven van argumenten dat er een overtuigend betoog ontstaat.
‘Spin doctor’: what’s in a name!

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *