My CMS

Uitstelgedrag

procrastination-1Sorry dat ik te vroeg ben.
Dit stukje moest pas eind volgende week af zijn, maar ik kon het niet laten. Op het moment dat ik een gaatje in mijn agenda zag, ben ik gelijk gaan schrijven. Direct aanpakken, dan is dat maar af, denk ik dan, en dat maakt mooi ruimte voor iets anders.

Niet waar natuurlijk. Zoals de meeste mensen lijd ik (zij het in geringe mate) aan uitstelgedrag, of om die mooie echte term ervoor eens te gebruiken: procrostinatie. We horen het anderen maar zelden bekennen, maar toch heeft zo’n 20% van de mensen ernstig last van dit verschijnsel, ook wel studentengedrag genoemd. Ergens niet aan kunnen beginnen voordat het echt noodzakelijk is, toch nog even iets anders doen dat veel leuker is, jezelf wijsmaken dat dit net niet het juiste moment is om aan die zware klus te beginnen.

Het past ook niet zo in onze huidige cultuur van ondernemende, energieke en resultaatgerichte werkgevers en werknemers. We roepen veel liever een beeld op van iemand die van aanpakken weet en gelijk de koe bij de hoorns vat. Je eigen uitstelgedrag onzichtbaar houden betekent ook dat je anderen geen gelegenheid geeft om oplossingen aan te dragen. Want de meeste procrastinatoren (of is het procrastineerders?) gaan best gebukt onder de consequenties, meestal in de vorm van ongezonde stress en wankelende deadlines. Waar ze wel goed in zijn, is in de dooddoeners: “Ik heb die druk juist nodig. ” “Alleen zo kan ik creatief zijn. ” Smoezen die al lang doorgeprikt zijn.

Uitstelgedrag is een symptoom van slecht tijdmanagement, en dat is iets dat iedereen in onze dynamische samenleveing eigenlijk beter zou moeten kunnen. Want uitstellers zijn niet meer beweeglijk als de deadline in zicht is, en beroven zichzelf juist van de vrijheid die ze zeggen te nemen door iets anders op een verkeerd moment te doen. Voor pubers is uitstellen logisch omdat ze nog niet voldoende ontwikkeld zijn, maar voor volwassenen is het eigenlijk het cultiveren van gebrek aan impulsbeheersing.

Ik zou nog uren door kunnen gaan over dit onderwerp, maar ik heb er een uur voor gereserveerd, en dat is bijna om. Zo kan ik weer aan de slag met de volgende klus, en hebt u even iets om goed over na te denken. Altijd nog beter dan dat dikke kwartaalrapport dat u al de hele middag aan zit te staren.

LINKS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *