My CMS

Maatwerkelijkheid

03aAl onze producten worden op maat voor u samengesteld. U kiest het materiaal, de kleur, de omvang, de smaak, het geluid en de veerkracht. Onze experts zorgen dat al uw wensen worden vertaald naar een [vul hier maar een ding in] zoals het u voor ogen staat. U vraagt, wij draaien.

Maatwerk haalt het avontuur uit ons leven. Wie heeft bedacht dat ik alleen maar dat wil hebben waar ik me zelf een voorstelling van kan maken? Dat mijn beeld van wat een badkamer moet zijn maatgevend is voor de keuze van het materiaal? Dat mijn beperkte beeld van Opper-Albanië een goede maatstaf is voor de route die ik ga rijden als ik dat gebied op vakantie wil ontdekken? Dat ik altijd de hagelslag wil hebben die ik al jaren lekker vind?

Maatwerk gaat niet alleen uit van de illusie dat mensen weten wat ze willen, maar ook van het foute idee dat het beste wat je kunt krijgen hetzelfde is als wat je je ervan kunt voorstellen. Als maatwerk de norm is, krijg ik alleen zaken die ik al ken, doe ik alleen ervaringen op die aansluiten op mijn verwachtingen. Weg is het onverwacht goede boek, het dorpje dat je verdwalend ontdekt, de kick van ontdekking, onverwachte beleving. Maatwerk cultiveert tunnelsmaak, meer van hetzelfde, esthetisch narcisme. En is sociaal onwenselijk.

Klinkt dat overdreven?
Naarmate ons hele gedrag steeds meer als data te volgen is, komt zo’n maatwerkelijkheid griezelig dichterbij. Als je bij Google zoekt op Jaguar, weet het precies of je de auto of het dier bedoelt. Als al je aankopen worden geregistreerd en geanalyseerd, zie je zo wanneer iemand er stiekem een vriend(in) op na houdt. Je komt een winkel binnen en de muur toont je precies het soort kleding dat bij je past en de verkoopster met het passende aantrekkelijke profiel spreekt je aan. Wanneer je smaakvoorkeur dominant wordt voor wat je wordt aangeboden, krijg je nog maar een deel van de werkelijkheid voorgeschoteld. Wanneer maak je dan nog iets onverwachts mee? Hoe kun je je dan nog verder ontwikkelen? Je leven wordt toch niet rijker van alleen maar krijgen wat je je nu kunt voorstellen? En welke werkelijkheid deel je dan nog met anderen? Een ongemerkt smallere horizon zal niet bevorderend werken voor het begrip van andere, onbekende meningen, inzichten en gebruiken. Een bevolking van op maat bediende consumenten ondermijnt de sociale samenhang.

Ik pleit daarom voor terugkeer van colportage, afschaffen van de Nee-Nee sticker, en terugkeer van de ouderwetse middenstander. Confronteer me maar met argumenten om me over de streep te trekken, verras me met een volslagen onbekende vakantiebestemming, plannen voor aandelen, badkamer, concert of borderplant. Mijn persoonlijke besluitvormingsproces moet zwaar op de proef gesteld worden. Het moet schuren, kraken, veroverd worden, ik moet er moeite voor doen. Iets moet soms ongemakkelijk voelen. Ik wil overtuigd worden, niet alleen gelijk krijgen. Van onbekende zaken kan ik rijker worden, van nieuwe inzichten wijzer.

Moderne technologie is fascinerend, maar pas op dat al die pleasende producten van ons geen experience coach potatoe maken. Luie bankhangers in een schijnwereld van zelfbeschikking.
Zeg nee tegen maatwerk.

LINKS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *