My CMS

De formule voor geluk

05bTjonge jonge, wat gaan de ontwikkelingen hard. Na de geheimen van het brein en de code van ons erfelijk materiaal is nu de samenstelling van geluk in kaart gebracht. Gelukkig maar, want zonder geluk vaart niemand wel. Gek eigenlijk: ondanks dat we het zo belangrijk vinden om gelukkig te worden bestaan er geen Ministeries van Geluk, Geluksagenten of Gemeentelijke Geluksparken met attracties en eetkraampjes waar iedereen blij van wordt.

In de mensenbusiness van het Human Resource Management pakte bureau Driessen HRM die handschoen op. Naast de factoren die werkgeluk bepalen gingen ze ook op zoek naar de sectoren die hier het beste scoren. Niet alleen is er een duidelijk verband tussen werk en geluk, maar gelukkige mensen blijken in hun werk ook nog eens beter te presteren, betere evaluaties te krijgen en meer energie te hebben. Waarom zou de zoektocht naar de ingrediënten van geluk eigenlijk moeten beginnen bij wat we doen, ons werk? Professor Veenhoven (de Godfather of Happiness) heeft daar een simpele verklaring voor. Je hebt ‘gebreksbehoeften’ (eten, slapen, drinken), en daarin moet je gewoon eerst in zijn voorzien. Is dat eenmaal zover, dan gaan ‘groeibehoeften’ die bij de specifieke soort horen een rol spelen. Bij mensen is dat ‘ons slimme hoofd’ want dat is onze biologische specialisatie. Arbeid is een belangrijke manier om die basisbehoefte te bevredigen. Werk is een soort sport, het houdt ons lekker bezig. We werken niet alleen voor geld en aanzien. Mensen die werken zijn gelukkiger als zij die niet werken. Maar hoe meet je dat werkgeluk dan? Heel simpel: vraag mensen hoe gelukkig ze zijn.

Dan blijkt dat mensen bij de overheid hun geluk hoger waarderen dan in de private sector, omdat ze daar werken voor iets van maatschappelijke betekenis. We hebben allemaal behoefte aan zingeving. Mensen vinden het prettig als hun inspanning bijdraagt aan de maatschappij. Dat geldt ook voor zorg en welzijn, en voor cultuur. Het aardige is dat die voldoening twee kanten uitwerkt: voldoening in je werk straalt af op voldoening in je leven als geheel. En zo kwam Driessen aan het eerste ingrediënt van de geluksformule: purpose (doel), p1.

Maar zin geven en zin houden zijn twee verschillende zaken. Als het werk niet genoeg uitdaagt, te weinig ruimte geeft of niet aansluit bij de eigen vaardigheden is het gauw gedaan met de zingevende pret. Een beetje bedrijf zorgt daarom dat gelukkige medewerkers zich kunnen ontwikkelen, eigen accenten kunnen leggen, verantwoording krijgen. Zo faciliteer je niet alleen kwaliteit, maar ook plezier in het werk. En da’s misschien nog wel belangrijker dan zingeving. Zoals de baas van Driessen het formuleert: ‘Niet het doel leidt tot geluk, maar het plezier op de weg er naar toe.” En met deze p2 van pleasure (Plezier) hebben we de formule compleet: h (happiness, geluk) = p1 (purpose,doel) plus p2 (pleasure, plezier).

H=p1+p2. Het mysterie ontfafeld: zingevend plezier, of plezierige zingeving. Dat we op dat inzicht toch zo lang moesten wachten en allerlei omwegen langs hiernamaals, gelukselixers, arbeidersheilstaat en beursguru’s hebben geduld. Bon voyage, everybody.

LINKS

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *